Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is een Nederlands publicist, fotograaf, ondernemer en voormalig beurscommentator op RTL Z. Middelkoop werd in Zwitserland geboren uit Nederlandse ouders, werkzaam bij CERN. Hij volgde een opleiding aan de HTS in Amsterdam in de richting confectie-industrie.

Vanaf de jaren 90 investeerde Middelkoop in vastgoed en volgden publicaties over de economie en financiële markten. Sindsdien doet hij actief onderzoek naar de vermeende geheimen van het financiële systeem. Zijn tegendraadse visie maakt hem tot een bekende verschijning in de media. Hij is uitgesproken pessimistisch over het voortbestaan van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt en daarnaast ook negatief over het investeren in financiële instellingen. Middelkoop is positief over beleggingen in goud en zilver, olie en andere grondstoffen.

Begin september 2007 kwam het eerste boek van Middelkoop uit: Als de dollar valt. Middelkoop waarschuwde er in voor een crash van de dollar en daarmee van het wereldwijde financiële systeem met alle gevolgen van dien. Inmiddels is de zeventiende druk van het boek uit en werden er ruim 50.000 exemplaren verkocht. In juni 2008 kwam Middelkoop met een ander boek, De permanente oliecrisis. In dit boek voorspelde Middelkoop een top in de wereldwijde olieproductie rond 2015 en permanent hoge olieprijzen en de grote gevolgen daarvan voor de westerse manier van leven. In 2009 verscheen zijn derde boek, Overleef de kredietcrisis. In 2012 verscheen Goud en het geheim van geld. Ook verscheen dat jaar zijn fotoboek CODE WILLEM, met nieuwsfoto's uit Amsterdam (1980-2000). Begin 2014 verscheen zijn eerste Engelstalige boek The Big Reset, met daarin de voorspelling dat voor 2020 het mondiale monetaire systeem drastisch zal moeten worden hervormd. In 2017 verscheen "De Tesla-revolutie" bij Amsterdam University Press. Zijn boeken zijn in acht talen uitgegeven, onder meer in Mandarijn en Arabisch.

In 2008 richtte Middelkoop Amsterdamgold.com op, een webshop voor mensen die wilden beleggen in goud. Toen het bedrijf drie jaar later werd verkocht was de jaaromzet gestegen tot boven 100 miljoen Euro.[2] In 2008 richtte hij ook het Commodity Discovery Fonds op. Hij is als voorzitter van het directieteam eindverantwoordelijk voor het investeringsbeleid. Als privébelegger startte hij al in 2005 met beleggingen in bedrijven die een significante (grondstof)ontdekking hebben gedaan. Daarmee is hij een van de pioniers in “Discovery Investing”. Tevens is hij lid van de Advisory Board van de Londense economische thinktank OMFIF.

Willem verzorgt tijdens het congres de openingskeynote met als titel Outlook 2020.

 

Deel via:

Terug naar overzicht